Public Gallery 139 OD nr.5

.......december 2000 januari februari 2001. ......

Kees Verschuren

ETUDE (jongensdromen)

 

Kees Verschuren heeft voor zijn kunstwerk de historische context van de locatie als uitgangspunt genomen. In gedachten is hij terug gegaan naar de jongens die eens dit jongenshuis hebben bevolkt. Net als alle andere jongens zullen zij 's avonds hebben gedroomd over hun toekomst en wat ze later zouden willen worden. Piloot natuurlijk!

 

 

Deze jongensdromen wilde Verschuren verbeelden. Voor de wijze waarop vond hij inspiratie in de gevel van het pand aan de Oude Delft 139. Deze gevel is fraai gedecoreerd met relifs. Uiteindelijk heeft de kunstenaar op regelmatige afstand van elkaar een rij jongenskopjes - bijna ware grootte - op de witgeschilderde, rechte muur in de onderdoorgang opgehangen. Daaronder heeft hij een rij koppen met pilotenhelmen bevestigd. Onder en boven de twee rijen met gezichten is een rij met ornamenten te zien. Het blijken afgietsels te zijn van bakjes met peen- en uienstamppot.

 

 

Het geheel heeft Verschuren belicht met gekleurde lampen, zodat het gips en de muur met name 's avonds in rood, wit en blauw licht baden. Dit licht in combinatie met het witte gips van de relifs n de witte muur zorgen ervoor dat het kunstwerk het effect heeft van een stille droom of herinnering.

 

terug .............................verder

index