Public Gallery 139 OD nr.8

.......oktober november december 2001. ......

Anna Thalia Benus

EAT ME

 

'Eat me' staat met rode tl-letters geschreven in de onderdoorgang aan de Oude Delft 139. Achter het suggestieve rode licht hangen op de lange muur van de onderdoorgang zeven onafgewerkte houten kisten. In vier daarvan zijn opgeblazen zwart-wit illustraties te zien uit 'De Avonturen van 'Alice in Wonderland'. De titel van de installatie verwijst naar de hoofdpersoon van dit boek die door het eten van een koekje met het opschrift 'eat me' toegang zou kunnen krijgen tot de mooie, beloftevolle tuin achter de deur. In de andere drie kisten bevinden zich enkele jurkjes. Door de stof, wit satijn, en de vele roesjes en borduursels lijken het feestelijke kledingstukken. De combinatie met de ruwe kisten en het rode licht maakt dat je daaraan gaat twijfelen.

 

 

Het werk van Benus gaat net als dat van Kees Verschuren een verbinding aan met de oorspronkelijke functie van het pand. Al denkend over de weeskinderen die het Jongenshuis hebben bewoond, kwam Benus terecht bij sprookjes met wrede ouders zoals 'Hans en Grietje' en 'Kleinduimpje'. Ook 'De Avonturen van Alice in Wonderland', naar aanleiding waarvan de kunstenaar al eerder een werk heeft gemaakt, passeerde de revue.

 

.

 

Een tweede inspiratiebron voor 'Eat me' vond zij in het project 'Are there stars in your country?' (Zijn er sterren in jouw land?) van de Italiaanse kunstenaar Mario Rizzi. Met dit project (te zien op www.mariorizzi.it) brengt Rizzi een hommage aan jonge, Nepalese meisjes die door hun ouders uit armoede zijn verkocht. In 'Eat me' heeft Benus de verschillende zaken samengebracht. Het is een installatie waarin associaties over onschuld en fantasie ineens om kunnen slaan naar gedachten over handel, prostitutie en dood.

 

terug

index