Public Gallery 139 OD nr.7

.....juni juli augustus september 2001. ......

Erik van Katwijk

NIET THUIS

Afgezien van de fraaie toegangshekken is de onderdoorgang aan de Oude Delft 139 een onooglijke plek. Het is een doorgang, niets meer en niets minder. Alleen als je geen dak boven je hoofd hebt, zou je eraan denken hier te verblijven. Dit gegeven grijpt de Delftse kunstenaar Erik van Katwijk aan als uitgangpunt voor zijn installatie 'Niet thuis'

 

Van Katwijks installatie is op het sociale en dus de inhoudelijke kant van de ruimte van de onderdoorgang geënt. Daarbij ligt voor hem het accent niet zozeer op de geschiedenis of de sociale betekenis van de plek als stadskantoor of voormalig jongenshuis. Eerder is hij geïnteresseerd in deze ruimte als niemandsland, als vergeten plek.

 

 

Op de lange muur van de onderdoorgang heeft Van Katwijk reliëfs van huizen met uiteenlopende geveltjes aangebracht. In elk van die geveltjes is ter hoogte van een deur of raam een zwartwitfoto van de kunstenaar op een andere vergeten plek te zien. De foto's zijn gemaakt door Pauline Hageman. De ene keer is de kunstenaar afgebeeld ineengedoken onder een viaduct, terwijl hij elders schuilt in een nis of onder een trap. De houding die hij op de foto's aanneemt, de sfeer van de locaties waar de foto's zijn genomen én die van de onderdoorgang zelf geven aan dat beschutting en volledige privacy zelden tegelijkertijd in de openbare ruimte voor handen zijn. Door de foto's op te nemen in huisjes, hét symbool van geborgenheid, onderstreept de kunstenaar dit. De niks-aan-de-hand muziek die onderdeel uit maakt van de installatie, geeft dit een extra lading.

 

 

terug .............................verder

index